Bursa’daki oda ve borsaların katılımıyla düzenlenen ‘Ortak Akıl Toplantıları’nın 18’ncisi İznik’te gerçekleştirildi. Açılış Konuşmaları İznik TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Dede , Bursa TB Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Özer Matlı ve BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay Tarafından yapıldı. Toplantıya Odamızı Temsilen Yönetim Kurulu Başkanımız Paşa Ağdemir, Meclis Başkanımız Hasan Yıldırım, Gemlik Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Ece Gündoğdu ve Genel Sekreter Yardımcımız Emre Gemicioğlu iştirak ettiler.

Bursa’yı daha güçlü bir geleceğe taşımak amacıyla sürdürülen ‘Ortak Akıl Toplantısı’, ilçe oda ve borsa başkanları, meclis başkanları ve yönetim kurulu üyelerinin yoğun katılımıyla yapıldı. Oda ve borsaların gündeminde yer alan konuların detaylı bir şekilde ele alındığı toplantıda konuşan GTSO Yönetim Kurulu Başkanı Paşa Ağdemir:

“Öncelikle 18. organizasyonumuza ev sahipliği yapan İznik Ticaret ve Sanayi Odasına teşekkür ederim. Bursa’mızın sorunlarını görüşüp dile getirmek ve bunlara çözüm üretmek adına bir araya geldiğimiz toplantımızın hepimiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum.” dedi.

Ardından konuya ilişkin belirlediğimiz gündem maddelerinden Gemlik’te kurulacak yerli otomobil fabrikası ile Gemlik Limanlarına Konveksiyonel Yük treni ağlarının biran önce bağlanması hususunu gündeme getirerek, konuya ilişkin önerilerini paylaştı. Ağdemir yaptığı konuşmada ;

Yerli Otomobil Fabrikasına Ara elaman Yetiştirmek İçin Gemlik’e akademik Yatırımlar Yapılmalı

“Yerli otomobil fabrikamızın Gemlik’e kurulması ile birlikte 20 bin kişinin üzerinde bir göç ilçemize gelmesi öngörülüyor. Bu süreçte istihdama katkı sağlamak amacı ile ara personel yetiştirilmesine ilişkin Gemlik’te akademik yatırımlar ve yerleşimle alakalı planlama yapılması önem arz etmektedir. Süreçleri en başında sıkı tutmak ve iyi bir planlama yapmak gerekiyor. Yapılacak yeni plan, kamu kurumları, STK’lar, özel teşebbüsler, belediye ile istişare halinde yapılmalı. Bununla ilgili bir çalışma grubu oluşturulmalı. Sonuçta kurulacak fabrika dolaylı yoldan Bursa’mızın her noktasına belirgin bir şekilde etki edecek. Kısa planlamalardan öte uzun vadeli planlar yapılmalı ve sağlam adımlar atılmalıdır.”

Ulaşım Altyapısında Gemlik’in Artık Daha Büyük Gereksinimleri Var

Bursa- Ankara hızlı tren hattı ve konveksiyonel  trenin Gemlik ağı bağlantısının hızlıca devreye alınması hususunda gerekli girişimlerin yapılması gerekiyor. Bursa ülkemizin ekonomik anlamda 4. Büyük kenti. Kurulacak yerli otomobil fabrikası ile stratejik önemi daha da artacak ve ulaşım noktasında daha büyük gereksinimleri ortaya çıkacaktır. Bu nedenle bahse konu tren projelerinin Gemlik ağının hayata geçmesi adına yine diğer kamu kurum ve kuruluşları ile istişare etmeli  süreçleri yönetmeliyiz.” dedi.

Toplantıda diğer oda ve borsalar tarafından tespit edilen bazı sorunlar ele alınarak süreç tamamlandı. Tespit edilen sorunlar ve çözüm önerileri lobi faaliyetleri kapsamında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne gönderilecek ve ilgili birimlerle istişare edilecek.