Odamızda, Gemlik ve Deprem Risiki Konulu Panel Düzenlendi

26 Ocak 2015

TBMM Tarım Komisyonu, Başkanları İstanbul Milletvekili İbrahim Yiğit ile Bursa milletvekilleri Bedrettin Yıldırım, Önder Matlı, İsmet Su ve Necati Özensoy’un katılımlarıyla Gemlik Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde Gemlik’teki kentsel dönüşüm ve yeni imar planlarının görüşülmesine yönelik “Gemlik ve Deprem Riski” isimli bir panel düzenlendi.
Gemlik’teki tüm kamu ve sivil kuruluşlarının yanı sıra birçok siyasi parti ilçe teşkilatı, mimarlar ve müteahhitler de panelde hazır bulundu.

Gemlik İlçesi Belediye Başkanı Refik Yımaz’ın sunumu ile başlayan panelde çeşitli görseller ve slayt gösterileri ile Gemlik’teki konut stoğunun son durumu yapılması gerekenler ve alınması gereken önlemler dile getirildi. Refik Yılmaz sunumunda Gemlik merkezindeki konutların sağlıksız olduğunu, Gemli-Armutlu yolu kuzeyindeki yaklaşık 602 hektar tarım vasfını kaybetmiş araziye yeni imar planlarının hazırlandığını fakat yasal engellerle karşılaşıldığını belirtti.

86,324 nüfuslu İlçe merkezi ve K.Kumla’da 64.442 kişinin, toplamda 10.585 olan konut stoğunun 8.479 tanesinde sıvılaşma potansiyeli yüksek olan binalarda yaşadığı, yapıların sadece % 7’sinin deprem yönetmeliğine uygun olarak inşa edildiğine dikkat çekti.Sunum sonrası komisyon adına söz alan İbrahim Yiğit “Bugün Gemlik’te acıklı bir toplantı yapıyoruz. Gemlik alüvyon toprak üzerine kurulu, kırık fay hatlarının içinden geçtiği bir şehir. Siyasi ayrım yapmaksızın Gemlik’e el atmamız lazım. Toplantıdan önce Gemlik’in çeşitli yerlerini gezip gözlemlerde de bulunduk. Biran önce yeni çözümler bulmamız lazım. Biz gerekli raporları hazırlayıp ilgili bakanlıklara müracatta bulunup bu sorunu aşmak için yasalarda gerekli düzenleme ve tadilatların yapılmasında yardımcı olacağız.” dedi.Bursa milletvekili Bedrettin Yıldırım “Gördüğümüz durumu vahim, tehlike kapıda. Biz daha önce bu konuda bir düzenlemeyi mecliste geçirdik ama Anayasa mahkemesi düzenlemeyi iptal etti” dedi.

Bursa milletvekili Necati Özensoy “ Gemlik’te yeterli yerleşim alanı bulunmamakta, yeni yerleşim yerlerine ihtiyaç var. Biz muhalefet milletvekilleri olarak tüm desteği vermeye hazırız. Gemlik’in özel durumunu dikkate alarak ta Gemlik’e özel bir düzenleme hazırlayabiliriz “ dedi.

Bursa milletvekili İsmet Su “ Bu çok aciliyeti olan bir konu. Daha önce sadece Gemlik değil tüm Türkiye dikkate alınarak, tarım alanları da gözetilerek bir düzenleme yapılmıştı fakat, anayasa mahkemesince iptal edildi. Acılar yaşanmadan tedbirimizi almak zorundayız. Bu iptali gerçekleştirenleri de imkan olsa da bir kez Gemlik’e getirip gösterebilsek kendileri durumu görse” dedi.
Bursa milletvekili Önder Matlı “ Öncelikle Tarım Komisyonu Başkanımıza zeytinin başkentine hoş geldiniz demek istiyorum. Gemlik çok güzel bir yer, bir cazibe merkezi ama biz Gemlikliler ve Bursalılar olarak bu cennetin kıymetini bilememişiz. Sunumu izleyince dehşete kapılmamak mümkün değil. 80 ve 90 ‘larda yapılan kentsel talanı nasıl düzeltebiliriz buna bir çözüm üretmeye çalışıyoruz. 2015 yılında İstanbul-Bursa otobanı tamamlandığında burası daha da bir cazibe merkezi olacak. Bir yandan geçmişte yapılan yanlışları düzeltirken bir yandan da geleceğin planlamasının yapılması gerekir” dedi.

Soru-cevap bölümünde söz alan GTSO meclis üyesi Hamza Aygün “ Biz komisyonumuzu daha önce Ankara’da ziyaret etmiştik. Gemlik’teki imar alanlarının % 98 i yapılaşmış, geriye kalan % 2 si de zaten sorunlu yerler. Bu sorunun çözümü için acilen yeni imar alanları açılması gerekli, bir an öne yeniden yapılaşma için çok ciddi bir adım atılması lazım ” dedi.
GTSO Meclis Katip üyesi Faruk Güzel “ Gemlik 110 bin nüfuslu bir yer oldu, bir an evvel buradan taşınmamız lazım, yarın-öbür gün bunun acısını hepimiz çekeriz “ dedi.
GTSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Yıldırım “ Sayın belediye başkanımıza Gemlik’te okul yapılması için söz vermiştim fakat bize gösterilen alanda sağlıklı bir bina yapılması için bina masrafı kadar zeminin güçlendirilmesine para harcanması gereğini gördük. Bu durumda biz de farklı bir yer gösterilmesini istedik ama Gemlik’in mevcut imar durumu önümüzdeki en büyük engel. Bunun yanında kentsel imarın yanında sanayi bölgelerinde ve mevcut liman bölgelerinin arkalarının desteklenmesi gerekmektedir. Sanayi imarlı yerlerin şimdiden 2025 yılına hazır olarak planlanması gerekir. Gemlik’te sanayinin gelişmesi ile istihdam ve halkın gelir düzeyi artacak, bu sayede maddi olarak daha düzeydeki halkın yapılması düşünülen Kuzey Planları’ ndaki konutları alım gücü de artacaktır.

Panelde söz verilen diğer katılımcılar da Gemlik’in deprem riski ve Gemlik zeytininin durumu hakkındaki diğer görüş ve endişelerini komisyona ilettiler.