TOBB’dan aldığımız bir yazıda son günlerde bazı odalarımızca sınai tipte bir üretimden gerekli olan makine ve teçhizatın bulunmadığı gerekçesi ile bazı gıda işletmelerine kapasite raporu düzenlenemediği belirtildiğinden konu Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na bildirilmiştir.Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan alınan cevabi yazıda, kapasite raporu düzenlenemeyen işyerleri için odalarca verilecek ”Kapasite Raporu düzenlenememiştir” yazısına istinaden, işletmenin ortalama beygir gücü ve toplam personel sayısına ilişkin tespitlerin Tarım İl Müdürlükleri tarafından yapılan denetimler ile tespit edileceği ve bu belgenin kapasite raporu yerine geçmesi gerektiğinin 05.10.2004 tarihinde tamim edildiği bildirilmiştir. Buna göre;
 
   
 KAPASİTE RAPORU DÜZENLENEBİLECEK GIDA İŞYERLERİ
1. Gıda maddelerinin fabrikasyon halinde seri veya standard üretilmesi,
2. Üretilen gıda maddelerinin toptan satışının yapılması,
3. Tezgah, cihaz, makine gibi muharrik kuvvet kullanarak üretim yapılması,
4. Bitkisel ve hayvansal ürünlerin yetiştirildikten sonra fabrikasyon şekilde işlenmesi ve yeni bir ürün elde edilmesi halinde,kapasite raporu düzenlenir.
 
 
KAPASİTE RAPORU DÜZENLENEMEYECEK GIDA İŞYERLERİ
Tezgah, cihaz, makine gibi muharrik kuvvet kullanmayan, seri halde veya standard üretim yapmayıp elle üretim yapan, ürünlerini doğrudan tüketiciye satan aşağıdaki işyerlerinden,

1. Taş Fırınlar(Odunlu),
2. Elle paket1eme veya do1um yapanlar (meyve, sebze, yumurta paketleme­shrinkleme vb.),
3. Elle kırmızı/beyaz et parçalama, ayıklama, kıyma, köfte vb. hazırlama,
4. Kasaplar,
5. Soğuk Depolama(Muhafaza) işleri ( Şoklama ve dondurma işlemi hariç ) , 
6. Perakende satış yapan,
7. Şekerciler, lokumcular, pişmaniyeciler,
8. Tatlıcılar, 
9. Dondurmacılar,
10. Yufka, kadayıfçılar,
11. Simitçiler,
12. Börekçiler,
13. Mantı, erişte, katmerciler,
14. Pastaneler,
15. Kuruyemişçiler,
16. Turşucular, salamura yapanlar,
17. Marketlerdeki her türlü reyonlar ( unlu mamuller, müşteri talebine göre et hazırlanan reyonlar vb.),
17. Hayvan yetiştiriciliği (hayvan üretme çiftlikleri, kültür balıkçılığı, arıcılık vb.)
18. Her türlü tarımsal ürün, bitki, meyve, sebze yetiştiriciliği (seralar, tohum, fide, mantar, kompost, çiçek vb.)
19. Bitki, sebze ve meyvelerin tabii halde kurutulması,
20. Yumurta, civciv üretimi,
21. Süt toplama tesisleri,
22. Otel, motel, lokanta, dönerci, pideci, pizzacı, hamburgerci, köfteciler,
23. Elle kesim yapılan mezbahalarakapasite raporu düzenlenemez. *
*Not: Yukarıdaki listede yer almayan ve 1.maddede belirtilen şartları sağlamayan benzer işletmeler de aynı kapsamda değerlendirilmelidir.