Gemlik’in Sorunlarını Çözmek Üzere Bursa Milletvekillerimizle TBMM’de Bir Araya Geldik

9 Kasım 2018

Bursa Milletvekilimiz Sayın Işık öncülüğünde, Gemlik’teki sanayicilerimizin ve zeytin müstahsillerimizin tarafımızdan tespit edilen sorunları ve çözüm önerilerini konuşmak ve değerlendirmek üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde, Eski İçişleri Bakanlarımızdan Bursa Milletvekilimiz Efkan Ala ve Bursa Milletvekili Refik Özen’in de katılımı ile bir toplantı organize edildi.

Toplantıda söz alan Oda Yönetim Kurulu Başkanımız Ağdemir “ Öncelikle bizleri burada ağırlamanızdan dolayı teşekkür ederiz. Gemlik’imizin bazı sorunlarını çözüme kavuşturmak amacı ile sizleri ziyaret ettik. Malumunuz olduğu üzere Gemlik Sanayisi, limanları, zeytini, turizm değerleri ve ihracat potansiyeli ile Bursa’nın dünyaya açılan kapısı konumundadır. Odamızın 121 yıllık köklü kurum  geçmişi ile ülkemizin en eski Odaları arasında yer almaktadır. Gemlik yeni yatırımlarla her geçen gün büyümekte ve gelişmektedir. Hal böyle olunca mevcut alt yapısal problemlerde beraberinde gelmektedir. Bunların en başında Depolama Sahalarının yetersizliği gelmektedir. Gemlik’te 4 adet büyük liman bulunmaktadır. Limanlarımız verimliliği, Avrupa’ya yakınlığı ve stratejik konumu nedeni ile öncelikli olarak tercih edilmektedirler.  Artan bu talepleri karşılamak için depolama sahalarımız artık yetersiz gelmektedir. Bu noktada imar planları yeniden ele alınmalı ve açılacak yeni depolama sahaları ile sektörün önü açılmalıdır “ dedi.

Oda heyetimizin ziyaretinden dolayı memnuniyetini dile getiren Bursa Milletvekilimiz Sayın Ala ; “ Öncelikle şunu belirtmek isterim. Hepimiz gönüllülük esasıyla kamu yararına çalışan insanlarız. İyi kararlar alırsak, Herkesin Kazanmasını Sağlarsak ve Herkes Nasıl Kazanır  sorusunu  cevaplamak üzere çalışırsak kimse zararlı çıkmaz. Organizasyon-Koordinasyon- Planlama bu üç prensibi uygulayan ülkeler kazanıyor diyerek, Bizleri burada bir araya getiren Zafer Işık teşekkürlerini iletti. Bu süreci iyi değerlendirirsek birlikte güzel bir sıçrama yapacağımıza inanıyorum” dedi.

Toplantıda ayrıca ;

Gemlik Zeytininin sorunlarına yönelik Oda Meclis Başkanımız Hasan Yıldırım, Yönetim Kurulu Başkan Vekilimiz Abdullah Kavlak, Meclis Üyelerimiz; Haluk Güveniş, Mahmut Solaksubaşı ayrı ayrı söz alarak aşağıda belirtilen hususlarla alakalı vekillerimize bilgi verdiler. Gündeme gelen konular;

·        Müstahsilin satış fiyatlarının 2 ay öncesine oranla % 30 ila %40 arası düştüğü, bu nedenle müstahsilin mutsuz ve üretim kalitesinin düşük olduğu,

·        Müstahsilin pirim almasının gerekliliği,

·        Ülke çapında zeytini temsil edecek bir komisyonun gerekliliği,

·        Dahilde İşleme Rejimi ile Suriye’den yağ ithal edilmesi,

·        Zeytin toplama maliyetlerinin yüksekliği,

·       Ulusal market pazarında daha fazla Zeytinci Firmanın  yer bulması,

·       Zirai ilaç içeriklerinde yapılan kimyasal değişiklikler nedeni ile zeytin ağaçlarının yeni ilaçlara daha az tepki vermesi ve bu nedenle de daha fazla ilaç kullanılması gerektiği gibi konulara değinildi.

Gemlik’in sorunlarına ilişkin taleplerimizi alan Bursa Milletvekillerimiz; demokratik kurallar, kurumlarla ilerliyor. Sizin ilettikleriniz bize yön verecek. Yapılacak her uygulamada önce sizin fikirlerinizin alınması lazım. Biziler  sürece dair gerekli incelemeleri yaparak, çözüme kavuşturulması noktasında gerekli çalışmaların yapılacağını belirtiriz dediler.